Etelän tilan pieni historiikki

Etelän tila sijaitsee Hankasalmella, Keski-Suomessa, tosin lähellä ”Savonmuan porttia”. Kovalanmäki on vanhana mäkiasutusalueena museoviraston valvonnassa, samoin kuin Hankasalmen kirkonkylällä sijaitseva Hankamäki.

Häkkisen suku on harjoittanut tilalla maanviljelystä ainakin jo 1700-luvun alkupuolelta asti. Etelä kantatila, josta on lohkottu naapuritiloja. Sen perusti Mikko Häkkinen v.1852. Tilalla on viljelty viljaa ja perunaa, harjoitettu metsä- ja karjataloutta. Karjatalous lopetettiin 60-luvun loppupuolella, eli lehmät pantiin pois ja navetta purettiin. Tilaa hoitaa isäntä Ari Häkkinen (synt. 1961) vanhan isännän Pentin ja vanhan emännän Leilan autellessa myös parin sadan metrin päässä sijaitsevasta ”syytinkitalosta” käsin, joka näkyy tien toisella puolella.

Tilan pinta-ala on n. 130 ha. Viimeisen vuosikymmenen aikana maatalous on kokenut ankaran rakennemuutoksen; perinteisestä viljanviljelystä ei pienessä mittakaavassa ole enää elättäjäksi, vaan on keksittävä uusia sivuelinkeinoja ja suuntauduttava johonkin erikoisosaamisalueeseen. Niinpä Etelän tilakin tarjoaa matkailu- ja ateria + juhlapalveluita, vuokraa telttoja, pöytiä ja penkkejä juhlatarkoituksiin sekä harjoittaa mehiläistarhausta ja hunajan jatkojalostusta.

Majoitustilat rakennettiin 1990-luvun alussa ratsastuskoulun tarpeisiin, ja nyt palvelevat maaseudun rauhaa etsiviä matkailijoita. Liinun mökki on saanut nimensä tilalla työskennelleen karjakko Liinun mukaan. Taneli ja Iida-aitat on nimetty Etelän voimallisten esi-isän ja -äidin (synt. 1891 ja 1900) mukaan. Vanha, harmaa hirsinen rakennus on tilan edellisen päärakennuksen osa, joka on siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 1975. Vanhaksi Tuvaksi kutsuttu rakennus palvelee mm. juhla- ja kokoustilana sekä matkailijoiden aamiaistupana.